Puutarhatoimittaja ja Puutarhakulkuri

IMG_3657

Hortonomi ja puutarhuri Paula Eeva Katariina Ritanen-Närhi (s. 1. elokuuta 1960, Siilinjärvi) on vantaalainen puutarhatoimittaja ja tietokirjailija. Hän on TV1 kanavan Puutarhaunelmia -ohjelman pitkäaikainen päätoimittaja ja juontaja. Muita tv-töitä ovat mm. Piha ja Puutarha kuntoon (Yle1), Eläköön puutarha (MTV3), Kuningaskuluttajan puutarhajutut (TV1) ja Kotona ollaan puutarhajutut (TV4). Radiossa hän on esiintynyt mm. Puutarhan vuosi -sarjassa (Yle Puhe).

Ritanen-Närhi on julkaissut puutarhakirjoja, mm. Suomalainen puutarhakirja (Otava 2009),  Paulan puutarha – Paratiisi takapihalla (Moreeni 2010) ja Nykyaikainen kaupunkiputarha (Minerva 2016). Lisäksi hän on kirjoittanut harrastuksestaan uinnista teoksen Ui kunnolla – uintitekniikkaa aikuisille (Edita 2004, myös Sulevi Pellinen). Ritanen-Närhi tunnetaan myös tuotteliaana aikakauslehtien puutarhatoimittajana.

Ritanen-Närhille puutarhanhoito on elämäntapa, työ ja harrastus. Sekä puutarhatoimittajan työssään että omassa kotipuutarhassaan hänelle tärkeitä teemoja ovat luovuuden toteuttaminen, monenlaisten puutarhakäsitysten arvostaminen ja oman tietotaidon jakaminen. Puutarhassa hän on unelma-ammatissaan, ja kotipuutarhureiden kohtaaminen on elämäntapa.

Paula Ritanen-Närhi on palkittu vuonna 2011 Maiju ja Yrjö Rikalan Puutarhasäätiön tunnustuspalkinnolla ja vapaaehtoistyöstään vuonna 2012 Alfred Kordelinin säätiön tunnustusstipendillä. Hänet on valittu vuonna 2004 Vuoden hortonomiksi (Hortonomien yhdistys ry) ja palkittu Vihreä kaupunki -mitalilla vuonna 2000 (Asuntosäätiö ja Viherympäristöliitto).