Paulan pihapuuhat

16. marraskuuta

Viisitoista lyhtyä kynttilöineen sytytetty pimenevässä illassa. Elävät tulet ovat marraskuun kukkasia!

23. lokakuuta

Marketruusut ovat nykyisin varsin hyvälaatuisia ja kestäviä. Reilun kaupan ruusut ja roosanauharuusut on helppo hankkia kaupareissun yhteydessä, hintakin on edullinen.

Mutta usein ruusut ovat hyvin nuppuisia. Liekö ongelmana ennenaikainen sadonkorjuu vai mikä, mutta osa jää jopa avautumatta kokonaan.

Ei hätää, siihen auttaa puhalluskonsti. Tiukka puhallus keskelle nuppua tuo terälehtien väliin ilmaa ja kukat näyttävät heti muhkeammilta. Joskus nuput palautuvat yöllä takaisinpäin, mutta toinen puhalluskerta auttaa.

14. lokakuuta

Hain eilen puntin valkoliljoja maljakkoon. Olivat nyt ulkomaisia, tavallisesti hankin kotimaisen viljelijän kasvattamia.

Kaadoin raikasta vettä ja leikkokukkavirkistettä isoon vaasiin, leikkasin uudet imupinnat terävällä veitsellä ja asettelin liljat väljään veteen.Vettä saa olla reilusti, sillä sitä kuluu.

Pidän liljat ensin sisällä huoneenlämmössä, kunnen kellot hieman raottuvat. Silloin on aika siirtää ne lasiterassille, jossa kukkivat ”ikuisuuden”. Nyt siellä kukoistavat vielä kolme viikkoa sitten hankitut oriental-liljat.

Lasiterassille viemisestä on sekin etu, että tuoksua voi käydä nuuhkimassa – mutta säännöstellen. Kymmenestä kellosta lähtee sisätilassa niin voimakas tuoksu, että vaikken ole astmaatikko, se pistää köhimään.

12. lokakuuta

Olen ollut pelargonien ystävä 1970-luvun kesätöistä puutarhalla saakka, mutta kymmenkunta vuotta sitten hurmaannuin vanhanajan pelakuista. Olen hankkinut niitä Hyötykasviyhdistyksestä, puutarhamessuilta ja saanut pistokkaina puutarhaystäviltäni.

Kesän pelakuut viettävät ikiomassa pienessä kasvihuoneessaan, mutta talvettaminen on hienoinen ongelma. Kun syksy tulee, alkaa viivytystaistelu ajan kanssa, sillä minulla ei ole tarjota pelakuilleni viileää, valoisaa tilaa, vaan ne talvehtivat ikkunalaudoilla tavallisessa huoneenlämmössä – jos talvehtivat.

Joskus jopa puolet pelakuista on uupunut talven mittaan, mutta joka vuosi on jotain aineistoa säilynyt seuraavaan kevääseen niin, että olen voinut ottaa niistä pistokkaita. Jotkut lajikkeet tuottavat pistokkaita enemmän kuin toiset, joten kesän alussa pelakuuhuone usein kukkii ensin vaaleanpunaisen Mårbackan värisenä ennen kuin ehdin hankkia lisää lajikkeita.

Tänään tyhjensin pelakuuhuoneen ja toin 25 pelakuuta sisälle odottamaan ensi kevättä ja kesää. Putsasin kasveista kukat ja huonot lehdet pois, pesin aluslautaset ja sijoittelin kasvit kolmelle ikkunalaudalle.

Koska pelakuut ovat läpi vuoden lämpimässä, niitä täytyy myös kastella läpi vuoden. Kasteleminen on kuitenkin taitolaji, jossa olen vuosien mittaan kehittynyt, mutten täysinoppinut. Jos kastelen liikaa, kasvit homehtuvat; jos kastelen liian vähän, ne kuivuvat. Yllättävän usein niitä saa kuitenkin kastella.

Ikkunalaudat eivät meillä ole erityisen valoisia, mutta siitä pelakuiden kasvattaminen ei ole jäänyt kiinni, kun valon, lämpötilan ja kosteuden suhde on osapuilleen kohdillaan. Yhden ikkunan edessä on kasvilamppu, joka säteilee aamusta iltaan aitoa kasvuvaloa. Luulisi, että siinä pelakuut viihtyvät talven läpi erityisen hyvin. Vielä mitä, suosikkipaikka tuntuu olevan keittiön ikkuna.

Ehkäpä ne nauttivat seurastani, yhtä paljon kuin minä niiden.

9. Lokakuuta

Tänään istutin kukkasipuleita. Paras istutusaika on kokemukseni mukaan juuri nyt, kun puiden ja pensaiden lehdet ovat pudonneet ja istutuspaikat ovat näkyvissä. Istuttaa voi niin kauan kuin maa on sula, mutta myöhäisimmät istutukset kannattaa peitellä lehtikarikkeella.

Itse olen alkanut suosia vuosi vuodelta enemmän myöhään kukkivia sipulikukkalajeja ja lajikkeita. Liljakukkaiset ja viridiflora-tulppaanit sekä laukat jatkavat kevättä, kun puutarha jo hieman vihertää. Toki krookukset, sinililjat ja posliinihyasintit ovat tärkeitä kevään tuojia, mutta näin sipulikukkajuhla kestää pitkään.

Lakaisin puutarhan käytävät keltaisista puunlehdistä. Lehdet ripottelin pensaiden alustoille ja maanpeitekasvien niskaan. Kyllä ne siellä kevääseen mennessä hajoavat ja ravinteet pääsevät takaisin kiertoon. Jos jokunen kuiva lehti vielä keväällä löytyy, rikon ne sitten kevätsiivousta tehdessäni.

Eilen meillä pestiin ikkunat, jotta syysvärityksessään juhlava puutarha näkyy olohuoneeseen. llalla sytytin kynttilät lasiterassille, miten kaunista!